Browser not supported

You are using an old browser that we do not support anymore. Please consider using a modern web browser such as Microsoft Edge, Google Chrome or Firefox for the best website experience.

ACO Self sistem za ekološko stabilizacijo gramoza je inovativen proizvod za utrjevanje gramoznih in prodnatih površin.

Talne rešetke iz polipropilena s heksagonalno satovju podobno celično strukturo, dajejo prodnatim in peščenim površinam kot so dovozi, parkirišča, dvorišča, ravne strehe in podobno stabilno in trdo podlago.

Skrbno položene predstavljajo osnovo za utrjeno in vodopropustno pohodno ali povozno površino. Zapolnjene z okrasnim prodcem ali peskom pa dajejo površinam individualen izgled.

ACO Self eco gramozna stabilizacija

Prednosti:

Satovju podobna celična struktura zagotavlja, da kamenčki ostanejo tam, kamor sodijo in se ne premikajo sem ter tja. Površine ostanejo ravne, brez lukenj, kolesnic ali podobnih neravnin.

Integrirana podloga iz geotekstila deluje kot ločevalni sloj med polnilom in podlago, preprečuje rast korenin ter hkrati omogoča ponikanje deževnice s čimer privarčujemo pri komunalnih dajatvah povezanih z odvajanjem padavinskih vod.

  • Vrtne poti
  • Terase
  • Dvorišča
  • Dovozi
  • Ravne strehe

ACO HV23 gramozna stabilizacija_izvleček katalogapdf
ACO Self gramozna stabilizacija_brošurapdf

1. Podlaga
Splošna priporočila so:
Pohodne površine: sloj finega peska debeline min. 10 cm
Povozne površine: 4-6 cm finega peska na gramozno podlago debeline 15-25 cm. Teren in gramozno nasutje je potrebno mehansko utrditi.

2. Robna opora
Zagotoviti morate robno oporo kot npr. ACO Self kovinski robnik, da se talne rešetke ne bodo stransko premikale. Višina in trdnost opore je odvisna od pričakovnih obremenitev. Uporabite vodno tehtnico ali laserski merilec višin, da uskladite višine.

3. Utrjevanje
Pripravimo utrjeno, vodoprepustno in poravnano podlago. Neprimerno pripravljena podlaga za talne rešetke, lahko povzroči nestabilnost celotne konstrukcije.

4. Poravnava
Nanesemo in poravnamo sloj finega peska, npr. kremenčev pesek ali mivka. Pozorni moramo biti na ustrezno višino.

5. Polaganje
Talne rešetke polagamo prosto eno do druge. Posamezne rešetke imajo ob straneh zavihek v obliki viška geotekstila. Bodite pozorni, da naslednjo rešetko položite preko zavihka prejšnje. S tem dosežemo povečano stabilnost. Talne rešetke polagamo po principu zidarskega preklopa.

6. Razrez
Talne rešetke razrežemo s pomočjo ročne ali krožne žage. Natančen razrez pripomore, da posamezni elementi v obrobljeni površini ležijo stabilno in varno.

7. Polnjenje
Celice zapolnimo z želenim okrasnim prodcem ali peskom. Upoštevajte pričakovane obremenitve.
a. Majhne obremenitve: granulacija 3-16 mm. Material naj sega 15-20 mm nad višino talne rešetke. Mehanska utrditev ni potrebna.
b. Za večje obremenitve: granulacija 3-8 mm v celice in mehanska utrditev. Nad stabilizacijske rešetke nasujemo še sloj 15-20 mm z granulacijo 3-16 mm. Talne rešetke so povozne po zapolnitvi.

8. Dokončanje in vzdrževanje
Nasutje enakomerno porazdelimo. Vzdrževanje je v glavnem omejeno na odstranjevanje listja in plevela. Pomembno: redno skrbimo, da so vse celice vedno zapolnjene s polnilnim materialom.