Browser not supported

You are using an old browser that we do not support anymore. Please consider using a modern web browser such as Microsoft Edge, Google Chrome or Firefox for the best website experience.

Avtoceste

ACO vam nudi kompletne rešitve upravljanja s površinskimi vodami na avtocestah. Poleg sistemov za točkovno in linijsko odvodnjavanje, poskrbimo tudi za ustrezno obdelavo površinskih voda pred izpustom v prejemnik ali podtalnico. Naši sistemi vključujejo tako rešitve za vozišča in parkirišča ter servisne površine. Trajnost in varnost sta pri nas na prvem mestu.

Izzivi pri načrtovanju, gradnji in vzdrževanju avtocest

Akvaplaning

Ob deževju se na vozišču pogosto oblikujejo luže, ki povečujejo tveganje za nenedzorovan zdrs vozil, kar je mnogim znano kot akvaplaning - eden najpogostejših vzrokov prometnih nesreč. Med vožnjo se med pnevmatiko in cesto nabira plast vode, kar ima za posledico izgubo stika s tlemi, ki povzroči zdrs ali v bolj kritičnih situacijah izgubo nadzora nad vozilom.

Zadrževanje vode na vozišču

V primerih majhnega vzdolžnega naklona vozišča ali na področjih brez vzdolžnega naklona se padavinska voda lahko zadržuje na prehitevalnem pasu ali na robu vozišča, kar lahko prestavlja resno nevarnost za odvijanje prometa.

Razlitje okolju škodljivih tekočin in onesnaženje s težkimi kovinami

V primeru prometne nesreče in izliva nevarnih snovi po vozišču, obstaja resna nevarnost onesnaženja prsti in podtalnice. Po drugi strani pa se tudi pri normalnem odvijanju prometa na vozišču nalagajo ostanki pnevmatik, prah iz zavornih diskov ki vsebuje težke kovine ter kaplje mineralnih olj in naftnih derivatov, ki so tudi vsi po vrsti nevarni za onesnaženje podtalnice.


Z zadovoljstvom vam svetujemo pri načrtovanju sistema za upravljanje s padavinsko vodo.

TOP